Meegezogen in de draaikolk van trauma.

Meegezogen in de draaikolk van trauma

Onze hond is ziek geworden tijdens de laatste hittegolf. Ik dacht eerst aan oververhitting. Al gauw bleek dat er meer aan de hand was.

Op den duur is ze opgenomen, aan het infuus gelegd etc., achteraf blijkt dus dat ze het aan haar hart heeft. Al 12 jaar is ze in ons gezin, en nu leek het erop dat ze deze aarde zou verlaten. Al met al een hele impact op ons allen. Maar wat gebeurde er nog meer? Natuurlijk was ik gespannen, de zorg voor onze hond, onzekerheid, de ritjes naar de dierenarts….maar ik kwam ergens in terecht wat veel groter voelde.

hartkloppingen, hyperalert, schrikreacties, emotioneel, sombere stemming

Ik had constant hartkloppingen, mijn lichaam was hyperalert met schrikreacties, emotioneel, daarnaast kwam ik in een zeer sombere stemming terecht. Totdat ik op den duur beelden zag van familieleden die dezelfde verschijnselen hadden gehad (de werking van het hart van een dier en een mens met de daarbij behorende symptomen, lijken welk heel erg op elkaar) begreep ik ineens wat er aan de hand was. Mijn gedrag van nu, de hartkloppingen, de hyperalerte toestand van mijn lichaam, had ook te maken met traumatisch ervaringen van het overlijden van dierbaren waarbij ik het ziekteproces van dichtbij had meegemaakt. Ik werd dus door deze trigger, de ziekte van mijn hond, meegezogen in een draaikolk. Meegezogen naar gebeurtenissen uit het verleden, zonder dat ik dat eerst in de gaten had. Met onze hond gaat het gelukkig weer beter, en ik ben weer meer ontspannen :-).

instinctief reageren zoals toen

In mijn praktijk heb ik mijn werkmethoden uitgebreid met traumatherapie. Veel van ons gedrag heeft te maken met traumatische ervaringen, vaak uit de kinderjaren. Ervaringen die zo overheersend waren dat we als volwassene in gelijksoortige situaties nog steeds instinctief reageren zoals toen. De herinnering aan traumatische ervaringen worden nml. opgeslagen in de hersenen, en de energie ervan wordt vastgezet in het zenuwstelsel. Daardoor reageren we op de “oude” manier, op het moment dat we getriggerd worden door iets wat lijkt op het oorspronkelijke trauma.

Wat houdt traumatherapie in?

Als we de invloed van traumatische herinneringen willen verminderen, moeten we niet steeds op ze terugkomen door over ze te praten of ze te herbeleven in therapie. We kunnen leren meer stil te staan bij positieve herinneringen en de uitwerking die die op ons lichaam hebben. Om trauma te verwerken is er voldoende tijd, rust en ruimte nodig in een veilige en accepterende omgeving zodat het mogelijk is om geheel aanwezig te kunnen blijven tijdens het proces. De symptomen van trauma kunnen we vertalen naar gebundelde energie die gevangen zit in het zenuwstelsel. Deze gebundelde energie kunnen we bevrijden, ontladen, waarna we de hersenen kunnen leren langs nieuwe wegen te functioneren. Traumasymptomen worden niet veroorzaakt door een gebeurtenis zelf, maar door energie die zich niet heeft kunnen ontladen, en die in bevroren toestand in ons zenuwstelsel vastzit. Het lichaam is daarom de ingang om de verstoring die daardoor is ontstaan, op te heffen met behulp van bronnen, aandacht, bepaalde oefeningen en meditatie.

Interesse in deze werkvorm? Neem vrijblijvend contact met me op.