het overkomt je… de oude overtuiging en overlevingsprogramma

De oude overtuiging met het daarbij behorende overlevingsprogramma

Soms ineens gebeurt er iets waardoor je terecht komt in een stroom van gedachten die in je hoofd maar blijven doorgaan. Je wordt overspoelt door gevoelens waarover je, zoals het lijkt, geen controle hebt. Je wordt als het ware meegenomen in die stroom van gedachten en gevoelens. Ergens ben je ervan bewust dat het niet helemaal past bij datgene wat werkelijk gebeurt, maar de stroom gaat zo snel en de gevoelens zijn zo aanwezig, dat het lastig is om daarbij stil te blijven staan, het overkomt je…. Jouw oude overtuiging met het daarbij behorende overlevingsprogramma is gestart.

Mij gebeurt dat ook zo nu en dan. Ik ervaar op dat moment totaal geen energie. Ik heb geen zin om op te staan, werkzaamheden blijven liggen, ik spreek niet meer af. Datgene wat ik doe gaat niet van harte, alles lijkt tegen te zitten. Het ligt dan natuurlijk aan iedereen en alles in mijn omgeving, niemand doet iets goed, het gaat allemaal niet op mijn manier. Mijn compassie voor de ander is dan ook ver te zoeken.
Mijn lichaam werkt op zo’n moment ook niet mee: schouders doen pijn, mijn rug is stijf, een vervelende hoofdpijn komt op en het voelt alsof ik elk moment wel kan huilen.

Wanneer het wel lukt om even stil te kunnen staan bij mijn gedachten, dan hoor ik alleen maar: “waarom overkomt mij dit?”, “ze zien mij niet staan”, “ik ben niet belangrijk genoeg” en ga zo maar door. Vervolgens ga ik dan ook nog piekeren en vraag ik mij af waarom ik hierin ben terecht gekomen. Wat heb ik (nu weer) niet goed gedaan?

Maar in plaats dat er meer bewustzijn komt, wordt het alleen maar ingewikkelder.

 

 

Inmiddels kijk ik door een bril van : “ik ben het niet waard”

en kan alleen nog maar vanuit deze overtuiging denken, voelen en handelen.

 

Hoe ontstaat zo’n situatie?

Die ene gebeurtenis heeft een oude overtuiging weer doen herleven waardoor je door die niet realistische bril de wereld om jouw heen en ook de wereld binnen in jouw bekijkt. Dat maakt dan ook dat een oude film gaat draaien, oftewel een oud programma wordt in werking gezet. Je overlevingsprogramma. En ondanks dat dat oude programma niet meer van toepassing is en dat die oude patronen in het hier en nu niet meer kloppend zijn, voelt het wel als de waarheid. Je bent je er niet van bewust dat er een oude film draait.

Hoe werkt dat dan?

Net zoals bij een echte film: je zet de film aan en hij gaat draaien. Tijdens het beleven van deze oude film wordt ook automatisch jouw overlevingsprogramma opgestart. Dit is het programma die je hebt ontwikkeld als reactie op pijn die je hebt ervaren als kind. Als reactie op het niet gezien worden, in diegene wie je werkelijk was. En die oude pijn voelt als levensecht, het voelt als de pijn van nu.

Eigenlijk reageer je en voel je je net zoals dat kleine meisje of jongetje van vroeger. Dat kleine kind wou het zo graag goed doen. Je ging gewenst gedrag vertonen om te krijgen wat je nodig had. Je verdween in de behoeften van een ander. Want als degene die voor jou belangrijk is, tevreden is, dan krijg je de liefde en erkenning die je nodig hebt. Dat is de aanname van het kind, maar die klopt natuurlijk niet. Het is een valse hoop die jouw levensenergie ontneemt en je levensgeluk kost. Meer lezen over het Innerlijk kindwerk (primal rebirth therapie)

Is het alleen dan die ene gebeurtenis?

Vaak gebeuren er vooraf een aantal kleinere gebeurtenissen en is daarin een patroon te ontdekken. Je hebt bijvoorbeeld niet je intuïtie gevolgd, je hebt te vaak ja gezegd terwijl je liever nee had willen zeggen. Je bent veel te druk geweest waardoor er minder tijd was voor ontspannende bezigheden. Een ander gaf je meer aandacht, omdat die het zo nodig had, terwijl je jezelf op de tweede plaats hebt gezet. Oftewel je verdwijnt weer in de behoeften van de ander.

Verlies van jezelf

Het nadeel van moeten voldoen aan datgene wat de ander jou opdraagt, is dat je je oorspronkelijke zelf, jouw eigenheid verliest. Jij als kind moest wel, als kind ben je totaal afhankelijk, en doe je er alles voor om erbij te horen. Als het kind moet kiezen tussen zijn eigenheid of de liefde voor bijvoorbeeld zijn ouders, dan kiest het voor de liefde.
Het kind in jou kan niet anders. Het moet zichzelf wel verraden. Meer over het innerlijk kind: Het innerlijk kind, wat is dat nou eigenlijk.

 

De oude overtuiging met het daarbij behorende overlevingsprogramma is in werking gezet.

 

Hoe start je dan een nieuwe film, hoe kun je dit doorbreken?

Allereerst is er bewustwording nodig. Welke gebeurtenis(en) en welke situatie(s) vonden plaats zodat die oude film ging draaien? En welke oude overtuiging komt dan boven? En wat is dan jouw automatische reactie hierop?
Als je dit helder hebt kun je de pijn die dat teweeg brengt voelen. En wellicht daaronder nog de pijn van het kind die zich zo alleen en onveilig heeft gevoeld. Dat kind dat niet anders kon dan zichzelf verraden. Dat kind dat totaal afhankelijk was van zijn of haar omgeving.

Door dit te zien, te erkennen, te voelen en toe te staan, door het kind als het ware bij de hand te nemen en duidelijk te maken dat er nu iemand is, kun je de oude film laten stoppen. Automatisch wordt er dan een nieuwe film gestart. Als volwassene die het kind bij de hand heeft genomen kun je dan beoordelen: zijn deze strategieën en overtuigingen nu nog nodig? Klopt dat nog? Wat kan ik nu wel, wat ik toen niet kon? Je hoeft niets te veranderen, je hebt nu, als volwassene, een keuze. Het wordt nu helder wat je als reactie op die ene gebeurtenis kunt doen, welke stappen je kunt ondernemen.

Hoe werkt dat bij jou?

Ik hoor vaak in mijn omgeving en praktijk vergelijkbare situaties. Situaties in het hier en nu waarmee we allemaal te maken hebben. Misschien is het bovenstaande voor jou ook herkenbaar of herken je gedeeltes van het verhaal, wellicht in een ander context.
Wanneer gaat bij jou die oude film draaien? Wanneer wordt jouw oude overlevingsprogramma opgestart? Aan wie of wat ben jij op dat moment loyaal en wat ligt er onder die oude pijn dat gezien en geheeld wil worden?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *