Waarom reageert ons lichaam soms op een manier die we niet kunnen vatten, oncontroleerbaar en geactiveerd?

Ook al denken we dat we misschien vooral in het hier en nu leven, bewust leven, genoeg bewegen en misschien wel mediteren, verliezen we onszelf toch regelmatig in bepaalde situaties. Niet omdat we te onbewust of te lui zijn om bewust en alert te blijven, maar omdat we door bepaalde situaties, triggers, worden meegezogen in een draaikolk. Meegezogen naar gebeurtenissen uit het verleden, vaak zonder dat we het in de gaten hebben.

Herinneringen worden opgeslagen in onze hersenen, energie wordt vastgezet in het zenuwstelsel

Veel van ons gedrag heeft te maken met traumatische ervaringen uit de (vroege) kinderjaren, ervaringen die zo overheersend waren dat we als volwassene in gelijksoortige situaties nog steeds instinctief reageren zoals toen. De herinnering aan traumatische ervaringen in onze ontwikkelingen worden namelijk opgeslagen in de hersenen, en de energie ervan wordt vastgezet in het zenuwstelsel. Daardoor leeft een getraumatiseerd persoon niet geheel in het heden. De energie van het trauma dat vastzit in het zenuwstelsel, zorgt dat we reageren op oude manieren, op het moment dat we getriggerd worden door iets dat lijkt op het oorspronkelijke trauma. Traumatische ervaringen op heel jonge leeftijd, in de baarmoeder en de eerste levensjaren, hebben een grote invloed op de rest van ons leven. Onze hersenen zijn nog niet volgroeid, er is ook nog geen taal en geen mogelijkheid om ervaringen een context te geven. Gebeurtenissen waren te overweldigend om op te kunnen reageren, en de energie van die onafgemaakte processen heeft zich vastgezet in ons lichaam en in ons zenuwstelsel. Hierdoor is het zelfregulerend vermogen van het lichaam verstoord.

Wat gebeurt er in het lichaam?

Het lichaam reageert op het moment van een traumatische ervaring met een plotselinge opwinding, het komt in een staat van paraatheid. De neuronen en hormonen zorgen ervoor dat het klaar is om te vechten of te vluchten. Het lichaam zorgt ervoor dat er genoeg energie beschikbaar is om te kunnen reageren. De energie is beschikbaar in het autonome zenuwstelsel, en moet ontladen worden zodat er weer ontspanning kan komen. Als er echter geen mogelijkheid is om adequaat te reageren, zal de energie niet ontladen worden, en blijft ons lichaam in die staat van paraatheid. Het blijft in die staat van waakzaamheid, alsof we elk moment in gevaar zijn. We blijven als het ware in een te hoge versnelling staan, waardoor reacties niet meer zijn te sturen en soms ook niet te begrijpen.

Het gevolg kan zijn dat we overdreven reageren op normale dagelijkse gebeurtenissen, we kunnen schrikken van harde geluiden, of bibberen, zweten of hartkloppingen krijgen bij de minste opwinding. De relatie met de buitenwereld is niet meer vrij, maar wordt gestuurd door de hyperalerte toestand van het lichaam. Als we voordurend alert zijn, is het gevoel van onveiligheid chronisch geworden.
Leven met een gevoel van afgescheidenheid, verwarring, de onmogelijkheid om werkelijk voedende contacten aan te gaan, verhoogde hartslag en concentratieproblemen, zijn een toestand die voor veel mensen “normaal” is geworden. Pas als het doorslaat door een hartaanval of overspannen te worden, komt er soms bewustzijn over de mogelijkheid dat dit met trauma te maken zou kunnen hebben.

Wat houdt de therapie in?

Als we de invloed van traumatische herinneringen willen verminderen, moeten we niet steeds op ze terugkomen door over ze te praten of ze te herbeleven in therapie. Het is niet de bedoeling rechtstreeks naar de traumatische ervaringen te gaan en de emoties die daarbij horen, te voelen. De intentie is niet om in een overweldigende herbeleving terecht te komen. We kunnen leren meer stil te staan bij positieve herinneringen en de uitwerking die die op ons lichaam hebben. Om trauma te verwerken is er voldoende tijd, rust en ruimte nodig in een veilige en accepterende omgeving zodat het mogelijk is om geheel aanwezig te kunnen blijven tijdens het proces.

hand prikkeldraad

De symptomen van trauma kunnen we vertalen naar gebundelde energie die gevangen zit in het zenuwstelsel. Deze gebundelde energie kunnen we bevrijden, ontladen, waarna we de hersenen kunnen leren langs nieuwe wegen te functioneren. Traumawerk is langzaam en repareert het zenuwstelsel naar optimaal functioneren, door ons te helpen ons zelf weer te leren reguleren. Vastgezette levensenergie kan weer op gang komen. Traumasymptomen worden niet veroorzaakt door een gebeurtenis zelf, maar door energie die zich niet heeft kunnen ontladen, en die in bevroren toestand in ons zenuwstelsel vastzit. Het lichaam is daarom de ingang om de verstoring die daardoor is ontstaan, op te heffen. Door lichamelijke gewaarwording kunnen we ons zelfregulerend en genezend vermogen terug vinden. Door ons onze lichaamswijsheid toe te staan, kunnen we de vastgezette energie ontladen met behulp van bronnen, aandacht, bepaalde oefeningen en meditatie. We willen het evenwicht herstellen tussen de verschillende delen van onze hersenen, zodat onze instincten, emoties en denken weer samen kunnen werken.

Tarief

Het tarief voor een individuele sessie bedraagt € 97,50. Duur van de sessie is 60 minuten.

Wil je meer informatie?
Neem vrijblijvend contact op per mail info@energie-in-beweging.nl of bel: 06-23493488

Wil je eerst kennis maken?
Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek van 10 minuten. Hieraan zijn geen kosten verbonden. In dit gesprek informeer ik je over mijn werkwijze. We kunnen dan tevens kijken welke behandelingsvorm/traject het beste bij je past op dit moment. Tevens zijn er kennismakingsmiddagen, kijk hier voor data.

Soms verwijs ik je door als blijkt dat een andere vorm van therapie beter aansluit bij wat jij nodig hebt.

Vergoeding zorgverzekeraar

Er zijn veel zorgverzekeraars die de therapeutische sessies (deels) vergoeden. Voor meer informatie hierover kun je kijken op de site van de beroepsvereniging waarbij ik ben aangesloten: SBLP Binnen de wereld van verzekeraars is veel in beweging. Check dus altijd bij jouw verzekeraar of er veranderingen zijn opgetreden in het vergoedingenbeleid.

Opleiding Trauma Therapie

De opleiding Primal Somatic Traumaheling  en de verdiepingstraining Integral Somatic Psychotherapy (ISP) heb ik gevolgd bij het instituut Aumm te Usquert. Voor de teksten van deze website heb ik ondermeer het boek: “Je eigen weg uit trauma”, geschreven door Omkar Dingjan & Divyam Kranenburg, geraadpleegd.