Hoe verhoog jij je herstel bij ziekte en stress?

In mijn praktijk werk ik met bewustwording van lichaamssensaties en de psychologische betekenis daarvan om meer autonomie en kracht te ervaren. Daarnaast maak ik gebruik van de levens- en familiegeschiedenis: een onderzoek naar gevoelens, overtuigingen en patronen die vaak onbewust je leven beïnvloeden of bepalen, lees meer op mijn website. Door allerlei situaties kun je in een neerwaartse spiraal van stress, angst en somberheid komen. Ook mij is dit overkomen…

 

“Het zit tussen je oren”.

Mijn laatste update in de vorm van een nieuwsbrief is nu alweer een jaar geleden en die daarvoor 2 jaar. Ik noemde in mijn laatste update dat ik meer zou schrijven over de functie van het brein, maar dat werd anders…(en houd je nog van mij tegoed).

Zo net in 2024, na mijn 1e werkdag in het nieuwe jaar, lig ik in de avond vermoeid onder een dekentje een serie op televisie te kijken. Ik krijg een appje binnen: “op NOS een artikel over long Covid!”. Snel ga ik naar het artikel met als titel: “Long Covid is lichamelijk en ‘zit niet tussen de oren’ toont onderzoek aan”, lees hier het hele artikel.
Geëmotioneerd en met tranen in mijn ogen lees ik het… eindelijk…eindelijk erkenning.

Het artikel in het kort: wetenschappers hebben aan kunnen tonen dat er wel degelijk iets lichamelijks aan de hand kan zijn na een coronabesmetting: vergrote schade spierweefsel, minder werkende energiecentra in cellen en vaker PEM, oftewel extreme vermoeidheid na fysieke, cognitieve of emotionele inspanning. Lees hier meer over PEM-klachten.

Overspannen, burn-out of toch de overgang?

Zoals sommigen van jullie weten ben ik 2 jaar geleden ook besmet met het coronavirus. Het herstelproces bleek in de praktijk niet zo eenvoudig, dat ging met vallen en opstaan.  Vantevoren eerst al die zoektocht: ben ik overspannen, heb ik een burn-out, of misschien overgangsklachten? Hoe kom ik zo extreem vermoeid? Uiteindelijk na vele onderzoeken bevestigt mijn neuroloog: long Covid.

Wat is er nodig om weer in balans te komen?

En dan ben je er nog niet…, want wat is er nodig voor herstel? Mijn gedachten en emoties helpen daarbij niet echt: “stel ik mij niet aan? Kom op, even weer de schouders eronder als vanouds. Ik hoef alleen maar mijn conditie snel op te bouwen en dan ben ik er wel weer”. Mijn boosheid over mijn situatie helpt mij om weer in actie te komen.

Dus ik ga dapper aan de slag, eerst onder begeleiding van een fysiotherapeut. Die vindt ook dat ik al snel thuis verder kan opbouwen, Yesss! Ik kan weer bezig en daar ga ik (weer) voor de volle 100, nou eigenlijk 200%!

Alleen dit keer werkt mijn lichaam en zenuwstelsel niet meer mee. Als ik 3 stappen vooruit doe, komt de spreekwoordelijke man met de hamer en val ik weer 5 stappen terug. Voor mijn gevoel helemaal terug bij af. Gelukkig weet ik mijn hulpbronnen in te zetten en na een dip kan ik mij dan wel weer herpakken. Vol goede moed weer verder! Uiteindelijk werkt dit dus niet, ohhhh, wat kom ik mezelf toch tegen: “Ik ben notabene een ervaren lichaamsgerichte therapeute, waarom kan ik nu mijzelf niet helpen?” Ik zit in een vicieuze cirkel.

 

Ik wil weer de oude worden!

Het voelde als een eindpunt dat ik zo ziek werd 2 jaar geleden, ik zag het vaak niet meer zitten. Mijn hele zenuwstelsel leek letterlijk door elkaar geschud: hartkloppingen bij een geringe inspanning, overgevoelig voor prikkels. Doel was om weer de oude te worden, het leven te leiden net zoals ik het voorheen deed. Een volledige werkweek in mijn praktijk, volle aandacht voor mijn gezin, relatie en huis en daarnaast zo snel mogelijk weer sociaal actief zijn.

 

Een nieuw begin in plaats van een eindpunt.

Maar gaandeweg kom ik erachter dat het ziek worden en daarna herstellen geen eindpunt is maar slechts het begin. Word ik wel weer helemaal de oude? En wil ik dat ook wel? Die oude die teveel ballen in de lucht houdt, die voor de 200% gaat, te weinig tijd neemt om te ontspannen. De oude die zich nog te vaak laat leiden door niet helpende overtuigingen.
Of kan ik nu de voorwaarden scheppen voor een goed herstel? Door nog meer taken uit te besteden of zelfs te laten vallen? Wat wil ik nu eigenlijk werkelijk in deze levensfase?

Long Covid heeft extreme vermoeidheid op de kaart gezet. Velen hebben hier last van en hebben zich ook in de steek gelaten gevoeld. Velen, zoals een aantal cliënten ook in mijn praktijk, worstelen nog met het herstel, worstelen nog met een over-reagerend immuunsysteem. En aanhoudende vermoeidheid was er natuurlijk al veel eerder in verschillende vormen: vermoeidheid als gevolg van aandoeningen of vermoeidheid als hoofdsymptoom zoals CVS of ME. En natuurlijk burn-out, overspannenheid en vermoeidheid door chronische stress.

Wat zijn mijn patronen en reacties.

In mijn herstelproces werd ik weer extra uitgedaagd om op een diepere laag te kunnen kijken naar mijn patronen. Wat zijn mijn oude gebruikelijke reacties en wat heeft gemaakt dat ik me zo uit balans voelde?
Ja natuurlijk kan ik er niets aan doen dat ik ziek word, maar hoe reageer ik dan daarop? En waarom doe ik het dan op die manier? Het was ook wel even slikken voor mij, mijn oude overlevingsprogramma’s werden keihard weer in werking gezet.
En wat voelt dat echt, maar klopt het nog? Ik heb hier vaker over geschreven: het overkomt je, de oude overtuiging en overlevingsprogramma
Ik heb mijn manier van werken anders ingericht. Losgelaten wat niet meer bij mij past. Bewustzijn is daarin de eerste stap: wat zijn mijn overtuigingen, hoe zijn die ontstaan en wat zijn mijn strategieën om daar dan mee om te kunnen gaan? En is dat in het hier en nu nog steeds helpend en nodig?

Innerlijk kind en volwassene.

Als je meer (lichaams)bewustzijn hebt creëer je een keuzemogelijkheid. De mogelijkheid om op een andere manier te reageren dan dat je gewend bent. Niet omdat je zo nodig moet veranderen, maar om uit patronen van overleving te stappen: wat wil ik nu werkelijk? Hoe zorg ik nu echt goed voor mezelf? Meer naar de gezonde volwassene, de volwassene die er kan zijn, kan relativeren, die kan overgaan tot actie of juist de rust kan nemen.  Lees hier meer over innerlijk-kind-therapie

Individuele sessies of groepstraining.

Zit jij ook in een herstelproces of heb je het gevoel dat er te veel stress in je leven is en je aan het overleven bent? Heb jij de neiging om je steeds aan te passen aan de omgeving? Betreur jij het dat je bepaalde dingen steeds doet of juist maar niet doet? Oftewel, wil jij ook onderzoeken vanuit welke overtuigingen jij reageert? Wanneer jij handelt vanuit gekwetste delen en hoe jij daar mee om kunt gaan? Kijk voor mijn contactgegevens op deze pagina