Innerlijk kind therapie: volwassen? kind?

Volwassen? Kind? 

De volwassene in innerlijk kind therapie.  

 

 

volwassene en kind, innerlijk kind therapie

volwassene en kind

 

Bovenstaande foto, mijn dochter en ik. Duidelijk toch wie daar de volwassene is? En wat heeft dat te maken met innerlijk kind therapie? Ja, de volwassene dat ben ik, 50 jaar jong, getrouwd en moeder van 2 kinderen in de leeftijd van 19 en 16 jaar. Je zou nog kunnen twijfelen of mijn dochter volwassen is, officieel nog niet want zij is 16 jaar.  Een jongere, een tiener, een puber, of anders gezegd kind. Dit is vaak waar we aan denken als we het hebben over een volwassene en/of een kind. Hoe zit dat bij de primal rebirth therapie of innerlijk kind therapie?

Innerlijk kind therapie, een groeiproces voor volwassenen.

In individuele “Primal Rebirth” sessies of innerlijk kind therapie en de training Je Eigen Wijze Weg gebruik ik deze termen ook, maar dan op een iets andere manier. Ja, het zijn volwassen mensen die bij mij in de praktijk komen, maar dat bedoel ik niet. Ik heb het eigenlijk over de metafoor “de zuivere volwassene” en “het innerlijk kind”.  Zie ook voor verdere informatie:  individuele trajecten  en training in groep en/of  www.jeeigenwijzeweg.nl

 

De ijsberg.

de ijsberg, innerlijk kind therapie, metafoor mens

de ijsberg, als metafoor voor de mens

 

 

Nog een metafoor om het te verduidelijken: de ijsberg. Een ijsberg is een drijvende ijsmassa waarvan je maar een heel klein deel boven het water ziet uitsteken. Het grootste deel van de ijsberg bevindt zich onder water en is niet zichtbaar. De ijsberg kun je als metafoor nemen voor de mens. Het bovenste topje is zichtbaar, het gedeelte onder de waterlijn niet.

Het zichtbare gedeelte t.o.v. het gedeelte onder water.

Het bovenste gedeelte van de ijsberg staat voor je volwassene, zoals je nu bent. Zoals je mij ziet op de foto. Maar dat is vaak geen “zuivere volwassene”. Want jouw zelfbeeld, je gevoelens, je gedrag, je problemen in het hier en nu staan rechtstreeks in verband met ervaringen die je in de kindertijd hebt opgedaan (onderste gedeelte). Dat wil zeggen dat jouw persoonlijkheid is gebaseerd op oude programma’s. Je reageert, voelt en denkt vaak als het kind van toen en dat beïnvloedt ons leven van nu voor het grootste deel.

Hoe komt dit tot uiting in je volwassen leven?

Bijvoorbeeld: als kind heb je geleerd te voldoen aan de verwachtingen van anderen, tenminste aan wat jij denkt dat de ander van jouw verwacht. Misschien was je altijd wel braaf en meegaand.  Op die manier haalde je je waardering bij anderen. Maar het altijd maar voldoen aan de verwachting van anderen maakt dat je je anders gaat gedragen. Als je te meegaand bent durf je geen nee te zeggen, of je mening te geven, je komt niet voor jezelf op.

Wat zijn nou mijn behoeften?

Wat jij wilt sneeuwt onder, vaak weet je niet eens meer wat je eigen behoeften zijn. Het kan zijn dat je nu in je volwassen leven bijvoorbeeld lange werkdagen maakt. Je altijd aanwezig bent op elk feestje of verjaardag van je omgeving en/of familie. Dat je daarnaast nog in verschillende besturen zit of in verschillende organisaties actief bent. Met als gevolg dat je de slaap niet kunt vatten omdat je blijft piekeren over het werk wat blijft liggen.

Identificatie met het (innerlijk) kind.

Als volwassene ben je nog steeds geïdentificeerd met het kind dat je ooit was. De kindertijd, en dan voornamelijk de geboorte en de eerste 6 levensjaren, zijn het meest bepalend voor onze ontwikkeling. In deze tijd wordt het kind gevormd, neemt het beslissingen over zichzelf en over zijn leven. Het vormt een beeld van de wereld en van de mensen om zich heen. Daar stemt het zijn strategieën op af.

Lees verder over innerlijk kind: https://www.energie-in-beweging.nl/het-innerlijk-kind-wat-is-dat-nou-eigenlijk/

Wat is dan een “zuivere” volwassene in innerlijk kind therapie?

De zuivere volwassene is dat deel dat de negatieve overtuigingen van het kind, die voort zijn gekomen uit vroegere ervaringen en die nu nog angst en pijn veroorzaken, kan onderzoeken op hun juistheid en het “innerlijk kind” (dus eigenlijk jezelf) de waarheid daarover kan vertellen. De zuivere volwassene is dat deel dat zich bewust is van het kinddeel in zichzelf. En geloof me, dat is niet altijd eenvoudig! Vaak zijn we ons niet bewust van onze beperkende overtuigingen en overlevingsstrategieën. Wanneer die bewustwording er wel is dan kun je beoordelen of die overtuigingen en strategieën nog steeds nodig zijn. Kloppen die overtuigingen nog? Wat kan je nu als echte volwassene wel, wat je als kind niet kon? Je hoeft niets te veranderen maar je hebt als volwassene een keuze.

 

Werkelijk volwassen worden is namelijk een zoektocht naar wie en wat je werkelijk bent, los van alle conditioneringen, rollen en overlevingsstrategieën.

 

Nieuwsgierig geworden naar deze vorm van persoonlijke ontwikkeling, innerlijk kind therapie? Kijk hier voor mogelijkheden om dit fenomeen nader te onderzoeken: https://www.energie-in-beweging.nl/je-eigen-wijze-weg/
Liever individueel werken? Bel of mail mij: 06-23493488, info@energie-in-beweging.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *