hsp, hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit

Alleen maar emotioneel, gevoelig en snel van slag?

Vaak was je als kind al bedachtzamer en gevoeliger dan een gemiddeld kind. Je had een grote fantasie en oog voor detail. Je voelde je anders, je kon slecht tegen oneerlijkheid. Last van verschillende soorten prikkels, zoals niet lekker zittende kleding, een labeltje die kriebelt, een minder empathische leerkracht. Typische kinderactiviteiten ging je liever uit de weg.  Je werd bestempeld als emotioneel, overgevoelig en snel van slag. Wellicht noemden ze je ook wel een “probleemkind”, of was je meer een “verlegen kind”. Je hebt je vaak afgevraagd wat er mis is met jou. Je had (en hebt nog) de neiging jezelf te willen veranderen en je eigenschap te onderdrukken of te negeren. Grote kans dat je hooggevoelig bent en deze eigenschap in je kinderjaren op deze manier tot uiting kwam. Oftewel je bent hoogsensitief, een zogenaamde hsp-er.

 

Hooggevoeligheid als volwassene.

Je wordt nog steeds regelmatig overmand door heftige emoties, je bent  creatief, gewetensvol, voorzichtig in nieuwe situaties en misschien wel snel gekwetst. Je hebt een intens gevoelsleven en je bent slim. Vaak voel jij je angstig, geremd en zenuwachtig. Voordat je overgaat tot actie reflecteer je eerst diep. Je bent invoelend, intuïtief en merkt veel dingen op in je omgeving. Je bent je bewust van de gevolgen van een handeling. Veel geluid is vaak te overweldigend. Als gevolg van je hooggevoeligheid ben je bepaalde situaties gaan vermijden.

Lichamelijke klachten bij hooggevoeligheid. 

Omdat jij hoogsensitief bent heb je vaker lichamelijke klachten zoals hoofdpijn/migraine, vermoeidheid, buikpijn, darmklachten en spierpijn. Een hsp-er heeft vaak ook moeite met slapen en kan last hebben van duizelingen en/of oorsuizen. Daarnaast hebben hsp-ers vaak snellere reflexen en ondervinden ze meer invloed van pijn, medicijnen en opwekkende middelen. Ook kan het zijn dat een hsp-er vaker last heeft van allergieën.

Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn in je dagelijkse persoonlijke leven, op je werk en in relaties. Hierdoor kun je sneller stress ervaren.

 

 

 

Hoe kwam ik achter mijn eigen hooggevoeligheid?

Mijn interesse in hooggevoeligheid werd gewekt na de geboorte van mijn 2 kinderen. Beide kinderen hadden, en hebben nu nog, last van verschillende prikkels. Het meest opvallende toen ze nog klein waren, was de gevoeligheid in kleding en schoenen die niet lekker zaten. Alle labeltjes heb ik uit kleding moeten knippen. Maar ook de waarneming in temperatuur: het was al gauw te warm, of te koud. Eten klaarmaken was ook een zoektocht, het mocht zeker niet te scherp zijn. Voor de een ook absoluut geen prakje maken van het eten, voor de ander juist wel. In die tijd las ik van alles over hoogsensitiviteit en kwam al snel bij de schrijfster Elaine Aron terecht. Elaine Aron doet al sinds 1992 onderzoek naar hoogsensitiviteit en schreef naast wetenschappelijke artikelen verschillende boeken over dit onderwerp. In haar boeken staan ook zelftests. Ik was er inmiddels van overtuigd dat naast een stukje hoogbegaafdheid mijn kinderen ook hooggevoelig waren. Maar dat niet alleen, ik was zelf ook een hsp-er!

Door mij te verdiepen in hoogsensitiviteit ging ik mijn kinderen, maar vooral ook mijzelf, steeds beter begrijpen. Mijn hooggevoeligheid heb ik inmiddels tot een gave en kwaliteit uit laten groeien. Als therapeute is het immers heel erg handig om empathisch te zijn en met aandacht en zorgvuldig te kunnen werken!

Hoogsensitiviteit is een biologische eigenschap. 

Je hoort wel eens dat hooggevoeligheid voortkomt uit de manier waarop je bent opgevoed. Natuurlijk is je opvoeding en je omgeving zeker wel van invloed maar uit onderzoek is inmiddels gebleken dat de hersenen van een hsp-er de informatie grondiger verwerken. Het is dus een biologische aanleg.

Hooggevoeligheid ook een eigenschap van dieren.

Deze biologische aanleg komt ook bij dieren voor. In 2007 heeft Kees van Oers een proefschrift geschreven over de persoonlijkheid van een koolmees. Hij spreekt daarin over 2 typen: de brutale en de timide koolmees. De brutalen zijn snelle, agressieve beslissers die zonder angst op hun doel, bijvoorbeeld eten, afgaan. De timide koolmezen zijn veel voorzichtiger. Zelfs bij fruitvliegen kom je deze 2 types tegen: de zitters en de rovers. De zitters kijken totdat de kust veilig is, de rovers daarentegen vliegen rond en slaan hun slag.

Ook bij mensen zijn deze types waarneembaar. Volgens Elaine Aron zijn er ongeveer 30% hoogsensitieve personen extravert, circa 70% is introvert. De extraverte personen worden ook wel “sensation seekers” genoemd.

Invloed van je opvoeding.

Wat kan dan de invloed zijn van je opvoeding naast dat de biologische aanleg een feit is? Als jij als kind liefdevol in jouw gevoeligheid bent begeleid, gezien en gehoord dan is de kans groot dat jouw creativiteit en coöperativiteit goed ontwikkeld is. Maar kon jouw omgeving niet goed inspelen op jouw sensitiviteit, dan ben je vaak eerder geneigd om verlegen te worden, neerslachtig of angstig. Hoe ben jij en je omgeving omgegaan met overprikkeling? Misschien had jij wel last van driftaanvallen of woede-uitbarstingen als reactie op overspoeling en werd je daardoor bestempeld als een probleemkind.  Of ging je typische kinderactiviteiten zoals kamp, feestjes, voetbal e.d. uit de weg en heb je gekozen om alleen te spelen, stilletjes vanaf de zijlijn toe te kijken en ben je volstrekt gehoorzaam geworden.

Wanneer kan hooggevoeligheid een kwaliteit worden?

Door bewustzijn en accepteren kan de hooggevoeligheid van een last tot een kwaliteit worden. Grenzen stellen, aarden, innerlijke kracht versterken en een juiste balans vinden tussen activiteit en rust. Natuurlijk is verder gezonde voeding en de juiste leefomstandigheden bevorderend. Mooie eigenschappen en kwaliteiten kunnen dan opbloeien. Je kunt aandachtig en zorgvuldig je werk doen. Je hebt gevoel voor de natuur, een groot empathisch vermogen en veel respect voor je eigenheid en de medemens. Vaak ben je creatief en kunstzinnig, goed werkend met handen en heb je een goed ontwikkeld spiritueel bewustzijn. Je bent zorgzaam, je hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel en kan een inspiratie zijn voor anderen.

Hooggevoeligheid is een eigenschap die een enorm talent kan zijn maar dus ook uitdagingen met zich mee kan brengen. Er is vaker een confrontatie met angst, woede en verdriet. De emoties worden sterker ervaren dan bij anderen. Je kunt lijden als anderen ook lijden, je weet vaak wat in een ander omgaat. Wanneer je leert omgaan met deze uitdagingen, kan hooggevoeligheid als gave en kwaliteit, steeds meer tot uiting komen.

Innerlijk kind therapie.

Je wordt namelijk niet geboren als een bang, timide, verlegen, negatief of voorkeur voor vermijden van menselijk contact.  Als jouw ouders niet goed konden inspelen op jouw hooggevoeligheid, krijg je vaker te maken met angst, woede en verdriet. Jouw kwetsbaarheid, een biologische eigenschap die wordt veroorzaakt door hooggevoeligheid, is dan niet voldoende begeleid. Door middel van innerlijk kind therapie (zie ook heel je innerlijk kind  en training Je Eigen Wijze Weg) en trauma therapie (zie ook trauma therapie) kun je onderzoeken welke patronen en overtuigingen jij hebt ontwikkeld in je jonge jaren. Om jouw hooggevoeligheid tot een kwaliteit uit te laten groeien.

 

Technieken die hiervoor kunnen worden ingezet.

Technieken die ingezet kunnen worden voor meer bewustzijn, acceptatie, ontspanning, afbouwen van stress, preventie en herstel:

  • lichaamsgerichte oefeningen, trauma-ontspanningsoefeningen, beweging, ontlading
  • traumatherapie
  • innerlijk kind therapie (Primal Rebirth Therapie)
  • systemisch werk
  • klanktherapie
  • energetische therapie
  • ontspanningstechnieken, ademhalingstechniek en mindfulness

Wil ook jij dit onderzoeken in individuele therapie of in groepsvorm? Neem vrijblijvend contact op: contact via Energie in Beweging