Zenuwstelsel kalmeren

Meditatie wordt steeds belangrijker in een wereld die wemelt van de indrukken, geluiden, informatie, teksten en woorden. Door middel van meditatie kun jij je “malende” denken doen afnemen. Je kunt meditatie inzetten om het evenwichtig functioneren van lichaam en geest te herstellen. Als we in staat zijn om ons lichaam zijn gang te laten gaan, onze hersenen en ons zenuwstelsel te kalmeren en zodoende de natuurlijke doorstroming van energie weer op gang te brengen, kan ons zelfregulerend vermogen weer zijn herstellende werk doen.

Meditatie is de weg naar binnen, de enige weg die ons weer bij ons middelpunt kan brengen, waar we weer contact kunnen maken met onze natuurlijke heelheid.

 

paardebloem luchtigheidLicht en speels

Meditatie is niet serieus maar licht en speels. Door meditatie leren we de aandacht van buiten naar binnen keren. Vooral als de balans tussen druk en ontspanning verloren is geraakt, kan de stilte van meditatie ons systeem helpen weer tot rust te komen. Zomaar zijn, in stilte, niets te hoeven, getuige zijn van alle processen die zich in ons af spelen, alle gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen, en er afstand van te nemen, zodat we er naar kunnen kijken en er niet in mee hoeven te gaan. Stilte is de grootste kracht die helpt niet te verdwalen in de hectiek van ons overbelaste systeem, of het spitsverkeer van onze gedachten.

 

Actieve meditatie

Stilte is echter niet iets wat afgedwongen kan worden. Niet iedereen kan zomaar de stilte of diepte ingaan. Daarvoor dien je jezelf eerst in beweging te brengen zodat jouw systeem zich kan ontladen.  Een mooie manier daarvoor zijn de actieve meditaties (van Osho).  Een actieve meditatie is ontworpen om op bepaalde muziek te worden gedaan. Ze beginnen met activiteit, met doen, zodat we uiteindelijk kunnen ontspannen en naar stilte kunnen gaan. In stilte kan ons systeem zich na ontlading herorganiseren.

Visualisatie

Visualisatie is een krachtige mentale trainingstechniek. Onze gedachten en wat wij ons verbeelden heeft een sterke invloed op onze fysieke, mentaal, emotioneel en spiritueel welbevinden. De kracht van visualisatie dringt inmiddels steeds verder door in o.a. de sportpschychologie, medische wetenschap en zelfs het zakenleven.

Door middel van visualisatie, het mentaal creëren van beelden, kunnen we direct met onze aandachtsgebieden aan de slag gaan. Door middel van visualisatie kunnen we ons onderbewustzijn beïnvloeden en onderliggende overtuigingen veranderen. We zetten bovendien de wetten van de natuur aan het werk om onze doelstellingen moeiteloos te bereiken.

Je kunt visualisatie dus inzetten om te ontspannen, om gezondheid te ondersteunen, om je intuïtie te raadplegen, om prestaties te beïnvloeden en om je dromen te realiseren.

Lichaam en geest reageren namelijk sterk op mentale beelden. Wanneer we ontspanning en rust waarnemen, zien we ook vaak dat het lichaam en onze gedachtestroom tot rust komt. Tegelijkertijd zijn we onszelf aan het mentaal herprogrammeren zodat we deze ontspanning steeds vaker als vanzelfsprekend gaan ervaren. Als je in het dagelijks leven een moment van stress ervaart en je hebt niet de mogelijkheid om reguliere ontspanningsoefeningen of meditaties te doen, dan kun je bv. aan de rustgevende omgeving van een visualisatie  terug denken. De geest associeert de verbeelding met ontspanning met als gevolg dat lichaam en geest snel naar een ontspannen toestand terugkeren.

Klankreizen

Klankreizen zijn visualisaties begeleidt door de zachte klanken van Tibetaanse klankschalen. De klanken bevorderen de ontspanning en geven het verhaal kleur. De hersenen worden aangesproken op een manier die creativiteit, fantasie en beeldend vermogen bevordert. Verder is datgene wat is omschreven bij meditatie en visualisatie ook hier van toepassing.

Klangschalen_2_th

 

Merkbare effecten op korte en lange termijn

Direct merkbare effecten van meditatie, visualisatie, klankreizen zijn een diep gevoel van kalmte (mentaal maar ook fysiek) en een verhoogde concentratie en waarneming. Meditatie bevordert de werking van het immuunsysteem, hartslag en bloeddruik worden lager. Het vrijkomen van schadelijke stresshormonen worden beperkt. Je wordt je meer bewust van hoe je geest werkt, hoe je je voelt en wat er in je omgaat. Geduld, gemoedsrust en relativeringsvermogen, en dus “mentale” weerstand, zijn op langere termijn merkbaar.

 

Actieve meditaties, klankreizen, waar en wanneer?

Het is mogelijk om mij in te zetten voor het verzorgen van actieve meditaties of klankreis(zen) voor een dagdeel of serie dagdelen op locatie.

Bel voor meer informatie 06-23493488. Of stuur een mail naar  info@energie-in-beweging.nl
Voor overige contactgegevens en een contactformulier klik hier >