Familie opstellingen, systemisch werk.

Een familie- of systeem opstelling is een bijzondere therapeutische methode die problemen helder en oplosbaar maakt door het opstellen van een familie of een thema. In mijn praktijk werk ik individueel met clienten en is het systemisch werken vaak een onderdeel van het therapietraject. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een aantal sessies met alleen familie opstellingen. Aan een therapietraject of losse sessies familie opstellingen gaat altijd een intake sessie vooraf. Tijdens de intake onderzoeken we samen je hulpvraag en ga ik verdere informatie van je vragen over je familie van herkomst, belangrijke gebeurtenissen etc.

De invloed van jouw familie van herkomst.

Het systemisch werken is een mooie aanvulling die, vaak onverwachte, inzichten geven in steeds terugkerende problemen of patronen. Want de familie van herkomst is immers van grote invloed op ons leven. Hoe groot die invloed onbewust is, weten we vaak niet. Soms ligt de kern van een probleem niet bij jezelf, maar bij gebeurtenissen in je gezin of familie. Daarnaast kan het zelfs zo zijn dat een probleem al generaties geleden is ontstaan en steeds wordt overgedragen. Je kunt onbewust een last dragen van een familielid.

Elk kind behoort tot een familie en heeft daarin een bepaalde rol, dus ook jij. Door middel van een familie opstelling kun je onderzoeken welke verborgen belemmerende invloeden er zijn en wordt het mogelijk om je daarvan los te maken.

Thema’s die je met een familie opstelling kunt onderzoeken:

– Terugkerende (beperkende) patronen, gedachten en gevoelens

– Problemen in relationele zin met ouders, kinderen, partners of andere familieleden

– Thema’s rondom functioneren in bijvoorbeeld een bedrijf of op het werk

– Thema’s rondom ziekte, depressie, stress, scheiding, intimiteit, dood.

Een systeem als een samenhangend geheel. 

Een familie is een systeem. Elk lid van de familie, zelfs de mensen die er niet meer zijn door overlijden, zelfmoord of scheiding, zijn energetisch nog altijd aanwezig in de familiestructuur. Zij beïnvloeden daarmee de andere leden. Overal waar mensen samenleven vormen zich systemen. De familie, de relatie, het gezin, het werk, het zijn allemaal systemen. Elk systeem heeft zijn eigen wetmatigheden, waaraan ieder lid zich moet aanpassen. Vaak zitten mensen verstrikt in onzichtbare patronen die maken dat ze ongewenst of soms zelfs destructief gedrag vertonen.

Een systeem is per definitie een samenhangend geheel. De leden van het systeem hebben een gezamenlijke functie. Alles binnen het systeem staat met elkaar in verbinding en is van elkaar afhankelijk. Elke verandering heeft invloed op de andere en kan het evenwicht verstoren. Elke actie brengt een reactie teweeg. In het systemische werk gebruiken we vaak het voorbeeld van de balancerende bewegingen van een mobiel. Die voortdurende beweging om het evenwicht te bewaren, hoort bij het systeem, als die wordt verstoord, zoekt het systeem een nieuw evenwicht. Een systeem leeft dus en iedereen is onderdeel van een systeem. Het familiesysteem beïnvloedt alle leden, het bepaalt de manier waarop ze in een relatie staan, verbinding aangaan of van iemand kunnen houden.

Belangrijke wetmatigheden in een systeem.

Bert Hellinger, de grondlegger van de methode, gaat ervan uit dat er in een familiesysteem belangrijke wetmatigheden gelden, te weten verbinding, volgorde en balans tussen geven en nemen.

Verbinding – iedereen die bij de familie hoort, heeft recht op zijn eigen plaats in dat systeem, ongeacht zijn daden. Ook als je dood bent hoor je erbij. Je bent verbonden met het gezin waarin je bent geboren, of je wilt of niet. Je kunt niet werkelijk uit het familiesysteem verstoten worden en je kunt er ook niet zelf uitstappen.

Volgorde – er is een hiërarchie waarbij de oudere ‘voorrang’ heeft op de jongere. De ouders zijn ‘de groten’, de kinderen ‘de kleinen’ en ieder heeft zijn eigen plek. De natuurlijke rangorde bepaalt tot welke generatie je behoort en of je het eerste, tweede of zoveelste kind bent.

Balans – (evenwicht) tussen geven en nemen. Elke relatie zoekt naar balans. Tussen gelijkwaardige partners groeit de relatie door geven en nemen. Als er te veel gegeven of genomen is, ontstaat schuld en loopt de relatie gevaar.

Verantwoordelijkheid op zich nemen van een ander, loyaliteit.

Bij iedere plek horen bepaalde verantwoordelijkheden. Door ingrijpende gebeurtenissen kan een lid van het gezin de taken en verantwoordelijkheden van een ander op zich gaan nemen. Bijvoorbeeld, als vader jong komt te overlijden, kan een zoon zijn plek in gaan nemen in het gezin. Of een dochter kan voor haar moeder gaan zorgen en daarmee de taak van haar moeder overnemen en haar proberen te geven wat zij niet kon geven. Of een kind compenseert door haar gedrag het verdriet over het verlies van haar verongelukte zusje.

Uit liefde nemen kinderen gevoelens van vergelding of schuld over, dragen ze een lot dat niet het hunne is of ontzeggen zichzelf wat een ander lid van het systeem niet heeft gekregen. Kinderen weten intuïtief de verlangens en angsten van hun ouders, ze voelen onbewust de herinnering aan een onopgelost iets dat in de familie hangt. Dit gebeurt allemaal uit liefde en loyaliteit, maar het beïnvloedt alle systemen waar je deel van uit gaat maken – je relatie, je gezin, je vrienden, je werk, omdat het een deel wordt van jouw innerlijke systeem. Veel gevoelens, gedrag en handelingen blijken te maken te hebben met de onvoorwaardelijke trouw aan het familiesysteem.

Door een familie-opstelling kun je zien en ervaren hoe onopgeloste problemen en situaties binnen het systeem, je leven beïnvloeden. Door de structuur van de familie, ‘de familie-opstelling’ neer te zetten worden de relaties en de dynamiek binnen dit systeem zichtbaar. Met behulp van een opstelling kun je ook zicht krijgen op de conflicten en problemen binnen een relatie. De dynamiek binnen de relatie wordt helder en je kunt zien waar het probleem in oorsprong ontstaan is.

Hoe werk ik hier in de praktijk mee?

Jij hebt een bepaalde vraag over een probleem waarvan er een vermoeden is dat dit een systemische oorzaak zou kunnen hebben. Door het neerleggen van vloerankers (matjes met verschillende grootte en kleur) stel je de leden van je systeem of een thema in de ruimte op. En dan kan er al van alles zichtbaar worden. Volgens Bert Hellinger komen we tijdens zo’n opstelling in contact met een ‘wetend veld’, waarin de familieziel tot uitdrukking kan komen. Het is verbazingwekkend wat er allemaal gevoeld kan worden. Tijdens de opstelling vraag ik je ook geregeld wat je merkt, wat je ervaart in je lijf, je ademhaling, je emoties, je gedachten.

Door nu de posities in de opstelling in beweging te laten komen, te herschikken, kan er een gezondere situatie ontstaan. Hierdoor kan de onderbroken stroom van liefde opnieuw gaan stromen. Iedereen krijgt een plaats en wordt geëerd met bijvoorbeeld een buiging of met bepaalde zinnen, zodat eenieder ook daadwerkelijk zijn plek kan innemen in de familie. Wat zich in het familiesysteem afspeelt, kan niet worden bedacht. Het laat zichzelf zien.

Opleiding familie opstellingen en systemisch werk.

De opleiding familie opstellingen en systemisch werk heb ik gevolgd bij het instituut Aumm te Usquert. Voor de tekst op deze website heb ik ondermeer het boek: “Je Eigen Wijze Weg” en “Ik zie je, relatie in beweging”, beiden geschreven door Omkar Dingjan & Divyam Kranenburg, geraadpleegd.

Tarief

Het tarief voor een individuele sessie bedraagt € 97,50. Duur van de sessie is 60 minuten.

Wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact op per mail info@energie-in-beweging.nl of bel: 06-23493488

Wil je eerst kennis maken? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek van 10 minuten. Hieraan zijn geen kosten verbonden. In dit gesprek informeer ik je over mijn werkwijze. We kunnen dan tevens kijken welke behandelingsvorm/traject het beste bij je past op dit moment.

Soms verwijs ik je door als blijkt dat een andere vorm van therapie beter aansluit bij wat jij nodig hebt.

Vergoeding zorgverzekeraar

Er zijn veel zorgverzekeraars die de therapeutische sessies (deels) vergoeden. Voor meer informatie hierover kun je kijken op de site van de beroepsvereniging waarbij ik ben aangesloten: SBLP Binnen de wereld van verzekeraars is veel in beweging. Check dus altijd bij jouw verzekeraar of er veranderingen zijn opgetreden in het vergoedingenbeleid.