10 stressreducerende tips, voor meer ontspanning.

Hieronder volgen een aantal tips waardoor je beter kunt omgaan met stress. Je leert meer naar je lichaam luisteren. Bewegingen, aandachtsoefeningen en meditatie helpen je lichaam, je zenuwstelsel een seintje te geven om te ontspannen.

Als je lichaam vol spanning zit, kun je niet voelen. Als je weer meer kunt voelen, kun je weer meer ontspannen.  Als je meer kunt ontspannen, kun je ook meer ervaren wat goed voor je is, om weer dichter bij jezelf te komen.

Ervaar je moeilijkheden bij deze tips of heb je extra hulp of begeleiding nodig of wil je meer verdieping? Neem dan vrijblijvend contact met me op:

Tel.: 06-23493488 of mail naar: info@energie-in-beweging.nl

  1. Neem een paar momenten van de dag een paar minuten de tijd om te ervaren hoe het in je lichaam is. Bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan, ’s avonds voordat je gaat slapen of op een ander moment wat jou het beste uitkomt. Dit kun je bijvoorbeeld doen met het observeren van je ademhaling: zit je ademhaling laag, in het midden of hoog? Neem alleen maar waar, zonder oordeel, zonder iets te willen veranderen.
  2. Gewrichten los maken: maak draaiende bewegingen, op een zachte en rustige manier in je gewrichten: je enkels, knieën, heupen, schouders, ellebogen, polsen, vingers, nek en hoofd.  Doe het vooral langzaam en met aandacht. Neem waar wat er in je lichaam en met je gedachten gebeurt vóór en nadat je je gewrichten hebt losgemaakt. Probeer dit in ieder geval 3x in de week te doen, liefst iedere dag.
  3. Zet je lichaam verder in beweging. Maak een (korte) wandeling, fiets in de natuur of dans op je favoriete muziek. Door rustige beweging kan je lichaam spanning zacht ontladen, je energie gaat meer stromen en je gedachten worden rustiger.
  4. Doe je dagelijkse handelingen met aandacht en vertraag je bewegingen. Alles kun je met meer bewustzijn, meer meditatief doen. Bijvoorbeeld groente snijden tijdens het eten koken. Het lopen naar een kast waar je iets uit moet halen. Het enige wat je hoeft te doen is vertragen.
  5. Ga op zoek naar hulpbronnen. Waarvan word jij rustig, wat ontspant jou? Een goed boek lezen, muziek luisteren, een warm bad nemen, een bezoek aan de sauna, een wandeling in de natuur. Maar het kunnen ook herinneringen zijn, of situaties, of gedachtes die je rustig maken. Iets waar je trots op bent, iets wat je ontspant, een ervaring wat je energie geeft. Bijvoorbeeld contact met je vrienden of een prestatie die je geleverd hebt. Visualiseer die hulpbron, stel je de ontspannende situatie voor en neem waar wat er in je lichaam gebeurt en blijf bij het positieve, de ontspanning. Het kan gebeuren dat je aandacht naar de minder fijne plekken in je lichaam gaat, maar ga dan zonder oordeel weer terug naar daar waar het fijn is, naar de fijne herinnering, de ontspannende situatie.
  6. Laat de slechte nieuwsberichten in de kranten, (social) media eens voor wat ze zijn, omring je met het positieve. Omring je met mensen die je energie geven, investeer in je sociale contacten, goede vrienden. Volg opleidingen, workshops, trainingen die je inspireren, waar je energie van krijgt, waar je kunt ontdekken om nog beter voor jezelf te zorgen.
  7. Let op je gedachten! Ben je aan het piekeren over morgen of over wat er is geweest? Wat zijn je (oordelende) gedachten? De situatie zelf maakt je vaak niet ongelukkig, maar de manier waarmee je er mee omgaat.
  8. Let op je levensgewoonten! Zorg voor voldoende slaap, eet zo gezond mogelijk (biologisch, zonder e-nummers/toevoegingen), matig of stop met sigaretten, cafeïne houdende dranken, alcohol en medicatie wanneer mogelijk.
  9. Ga mediteren! Volg eventueel een cursus meditatie/mindfulness en vind een meditatie die bij je past en dagelijks thuis kunt beoefenen. Daarnaast is het fijn om in een groep samen te mediteren. Het is echter niet voor iedereen weggelegd om te mediteren, om stil te zitten. Actieve meditaties kunnen hierin een uitkomst bieden. Door eerst je lichaam in beweging te zetten, te ontladen, ga je via begeleidende muziek langzaam naar de stilte.
  10. Doseer je stress! Maar je hoeft niet alle stress te vermijden. Je hebt ook gezonde spanning nodig om beter te presteren. Denk bv. aan sportprestaties. Soms is het nodig om uit je comfortzone te komen, je grenzen te verleggen. Dat geeft een goed gevoel en kan je weer kracht geven! Als je daarna maar weer voldoende tijd neemt om tot rust te komen.