Klankmassage is een zeer werkzame ontspanningsmethode en is goed inzetbaar bij stressbeheersing. Het is een middel om rust, evenwicht en zelfacceptatie te bevorderen.

Door de diepe ontspanning ben je in staat spierspanningen, energieblokkades, stress en problemen los te laten. Je lichaam komt weer in harmonie, je wordt als het ware weer in balans gebracht.

Hoe werkt klankmassage?

Aan de klankmassage ligt oeroude kennis over de invloed van klanken ten grondslag, die reeds circa 5000 jaren geleden in de Indische geneeskunst (Ayurveda) werden toegepast. Volgens oosterse voorstelling is de mens uit klank ontstaan, en is dus klank. Wanneer de mens met zichzelf en zijn omgeving in harmonie is, kan hij zijn leven vrij en creatief vormgeven, zijn wie hij is.

Klangschalen_2_thPeter Hess, pedagoog en ingenieur in de technische natuurwetenschap, heeft uit deze bijna vergeten traditie, de huidige methode voor klankmassage opnieuw ontwikkeld en deze aan de behoeften van de westerse mens aangepast. Hij houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met de invloed van deze klanken op de mens. Peter Hess is oprichter van het “Institut fur Klang-Massage-Therapie” in Uenzen, Deutschland- en “Europaischer Fachverband Klang-Massage Therapie e.V.”

Dat het bij de klankschaalmassage van Peter Hess om een buitengewone methode gaat, blijkt wel uit het feit dat deze therapie inmiddels in diverse beroepsgroepen wordt gebruikt. Zowel bij prenatale en verloskundige hulp, stervensbegeleiding, ontspannings- en zelfbehandelingsmassages, bij natuurgeneeswijzen, in de pedagogiek, de psychotherapie en psychiatrie, wordt deze methode met succes gebruikt.

Bij een klankmassage worden klankschalen om en op het geklede lichaam geplaatst en zacht aangeslagen. Wanneer je een klankschaal aanslaat ontstaat er een trilling en je hoort een boeiend geluid. De zangerige klank van de klankschaal heeft een uitermate grote rijkdom aan intervallen en boventonen en blijft lang doorklinken. Omdat ons lichaam voor meer dan 70% uit water bestaat en water een medium is dat heel gemakkelijk in trilling kan worden gebracht, verplaatsen deze krachtige trillingen zich snel en gemakkelijk door ons lichaam.
Een heel fijne innerlijke massage van alle cellen is het gevolg.

Het menselijke lichaam is een levend geheel van trillingen en golfbewegingen. Een gezond orgaan is “goed afgestemd”. Dat wil zeggen: het trilt zuiver in zijn eigen frequentie.
Bij een ziek orgaan is deze eigen frequentie verstoord. Een klankschaal/gong roept een herinnering aan de oorspronkelijke harmonische frequentie op en stimuleert het lichaam om, eerst meetrillend in de frequenties van de schaal en daarna ook zelfstandig, de eigen harmonische frequenties terug te vinden.
Aangespoord en meegenomen door de krachtige trillingen van de klankschaal, krijgt het lichaam de mogelijkheid om zich weer in te schakelen op zijn eigen, onverstoorde, trillingsgetallen.

 

Ik was op zoek naar het hervinden van mijn eigen balans omdat ik bepaalde situaties/reacties niet meer goed en objectief kon beoordelen.  Ik voelde me van tijd tot tijd erg onrustig en had veel behoefte van bevestiging van anderen. Ik besloot klankmassage te ondergaan omdat ik tijdens de training innerlijk kindwerk daarvan hoorde. Zelf heb ik ook veel met klank, muziek en meditatie. Het heeft me inzicht opgeleverd. Ik heb een helderder blik vanuit mezelf (de ik) naar mijn omgeving. De situatie is nu verbeterd door de bijzondere werking van de klankschalen en de persoonlijke aandacht/zorg van Elly. De klankschalen werken nog lang door. Na 1 van de behandelingen zag ik de kleuren ineens intensiever, na een andere voelde ik een duidelijke bevestiging van een nieuwe start. Soms kreeg ik helder(e) inzicht(en) tijdens of na een klankmassage.  De stiltes in en tijdens de behandeling en het gebruik van een shanti windgong na de klankschalenmassage vond ik goed aan de werkwijze. Verder is er veel persoonlijke aandacht en zorg tijdens, en na de massage.  

Dhr. van den Berg te Deventer

Wat ervaar ik bij een klankmassage?

Als je klankschalen aanslaat, is er altijd een reactie, de omgeving reageert, zichtbaar of onzichtbaar. De makkelijkst waarneembare reacties zijn de fysieke reacties. Deze gevoelens zijn niet voor iedereen hetzelfde.
Je komt zelf elke keer anders binnen en er kunnen nieuwe aandachtspunten zijn. Je persoonlijkheid, een conflict wat je bezig houdt, je bereidheid om je open te stellen, veel speelt een rol. Bijna iedereen die voor het eerst klankschalen hoort, merkt op dat je aandacht verplaatst van het denken, doen of praten, naar het luisteren.
De buitenwereld lijkt minder belangrijk en je vermogen om naar binnen te keren verbetert. Zingende schalen kunnen gedachten, gevoelens, emoties, beelden en zelfs een muzikale trance oproepen.
Veel mensen krijgen de ervaring alsof hun geest is aangeraakt. Diepe vrede kan ontstaan. Vaak is er een lichamelijk gevoel van welbevinden na een “klankschaalbad.” Energie herleeft, malende gedachten kunnen stoppen. Je voelt je diep ontspannen. Je kunt in rust herkennen hoe je voldoet aan waarden en normen. Het is ook mogelijk dat als het ware een ander licht op bestaande problemen geworpen wordt en dingen zich onverwacht oplossen. Tegelijk kan zekerheid naar boven komen dat je waardevol bent omdat je bestaat. Je bent goed zoals je bent.

 

Tarief

Het tarief voor een individuele sessie bedraagt € 80,–. Duur van de sessie is 60/75 minuten.

(Laag inkomen? Speciale afspraken voor individuele sessies is mogelijk)

Wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact op per mail info@energie-in-beweging.nl of bel: 06-23493488

Wil je eerst kennis maken? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek van 30 minuten. Hieraan zijn geen kosten verbonden. In dit gesprek informeer ik je over mijn werkwijze. We kunnen dan tevens kijken welke behandelingsvorm/traject het beste bij je past op dit moment. Tevens zijn er kennismakingsmiddagen, kijk hier voor data.

Soms verwijs ik je door als blijkt dat een andere vorm van therapie beter aansluit bij wat jij nodig hebt.

Vergoeding zorgverzekeraar

Er zijn veel zorgverzekeraars die de therapeutische sessies (deels) vergoeden (natuurgeneeskundig consult). Voor meer informatie hierover kun je kijken op de site van de beroepsvereniging waarbij ik ben aangesloten: SBLP Binnen de wereld van verzekeraars is veel in beweging. Check dus altijd bij jouw verzekeraar of er veranderingen zijn opgetreden in het vergoedingenbeleid.

 

Opleiding klankmassage (volgens Peter Hess)

De opleiding tot klankmasseur (volgens Peter Hess) heb ik gevolgd bij: Nederlands Peter Hess Academie, KlankKleur te Grolloo. Ter verdere kwalificering heb ik de vervolgopleiding gevolgd (klankmassagetherapie).